Lån til enkeltmannsforetak

Et enkeltmannsforetak er den enkleste og minst byråkratiske måten å drive firma. Det er enkelt å føre skatt og ikke minst, det er ingen revisjonsplikt før man kommer opp i betydelig omsetning. Men, hvordan gjør man det hvis man trenger penger til å gjøre investeringer eller noe annet i et enkeltmannsforetak? I et enkeltmannsforetak er nemlig alt ansvaret, juridisk og skattemessig lagt til eieren av firmaet. Dette betyr at det er eieren av firmaet som tar opp lån og er ansvarlig for tilbakebetalingen. Derfor kan man bruke mange forskjellige lånetilbydere og det er kun i regnskapsføringen at man må være nøye.

Forbrukslån og lån med sikkerhet i verdier

Et lån til enkeltmannsforetak vil stå i eierens navn og ikke minst, eieren er juridisk ansvarlig. Dette gir mange fordeler, ikke minst at man kan låne selv om firmaet ikke har egne verdier i en oppstartsfase. Det er og mye enklere å få lån. De fleste vil ha behov for kapital i oppstartsfasen, selv om de da ikke har verdier i selskapet.

Sammenlign lån opp til 500.000 kroner uten sikkerhet på Bedriftslån.org

Med et enkeltmannsforetak kan man ta opp et forbrukslån som lar deg komme ordentlig i gang. Har man litt verdier i selskapet kan man selvsagt låne med pant i disse. Renteutgifter føres i regnskapet i firma, og et eventuelt underskudd i firma gir deg skattelette. Så dette er en vinn-vinn situasjon.

Bedriftskonto, enklere for deg

Hvis du først skal ha et lån til et enkeltmannsforetak er det viktig å ha en konto kun til bedriften. Alle pengene til bedriften bør settes inn på denne kontoen først, før du bruker dem. Dette gjør det enklere å holde regnskapet i orden, noe som er svært viktig i forhold til skatten. Derfor bør et forbrukslån gå rett inn på bedriftskontoen.

Skulle du ha behov for å dele et slikt lån, altså du vil ha halvparten til bedriften og halvparten til privat bruk, bør du overføre hele beløpet til din private konto. Da kan du investere pengene i firmaet. Det er og mulig å låne penger fra firma til å gjøre private innkjøp, men dette er ikke å anbefale ettersom dette fort blir vanskelig å regnskapsføre. Derfor bør man ha som regel at alle pengene som skal brukes i firma, til firma bil eller andre investeringer, skal først inn på bedriftskontoen. Da har du oversikten og ligningen blir enkel! Husk å sammenligne flere lån før du bestemmer deg!

Eks på lån fra yA Bank: 65.000,- o/5år, nom./eff. rente 13,15%/15,85%, etabl. Geb. 900,- totalt 92.370,-