Sjekk om du har betalingsanmerkninger

Er du kredittverdig? Har du betalingsanmerkninger? Det kan være lurt å finne ut av det ved å sjekke selv.
 

Hvordan sjekke om du har betalingsanmerkninger

En kredittsjekk er rett og slett en kontroll av eventuelle negative anmerkninger på deg, på varer eller tjenester som du skulle ha betalt og som ikke har blitt overholdt. Vær obs på at det ikke alltid er slik at for eksempel en ubetalt inkasso ikke er betalt selv om det ikke foreligger en registrering på betalingen. Betalingen kan ha funnet sted, bare ikke blitt oppdatert i registeret enda. Det er en enkel sak å sjekke sin egen kredittverdighet. I dag er det å ta en kredittsjekk på seg selv nesten det samme som å ta en sjekk hos legen. Kjapt og greit kan man via mobil eller pc sende forespørsel om hva slags fatning kredittverdigheten din er i. Noen tar betaling for å gi opplysninger, men det er ikke noe du må betale for. Kredittselskaper er pålagt ved lov å gi deg informasjon om eventuelle anmerkninger. Det er dog forskjell på å få en full kredittsjekk, dvs. hele din kreditt, og en oversikt over betalingsanmerkningene dine.

Hvordan får man betalingsanmerkninger

Det kan være flere grunner til at man får betalingsanmerkninger. Situasjoner som kan føre til en slik merknad er bl.a. ubetalt inkasso, konkurs eller en dom i forliksrådet. Det skal gå lang tid før man får betalingsanmerkning. Før man kommer så langt skal det gis mange advarsler. Dvs. at et inkassovarsel eller overføring til et inkassoselskap alene ikke fører til betalingsanmerkning. For at det skal opprettes en betalingsanmerkning på deg, må inkassobyrået eller kreditor gå til rettslige skritt for å inndrive ditt skyldige beløp. Etter dette skal det gå minst en måned før eventuelle anmerkninger skal registreres. Har du først en anmerking blir det ofte vanskelig å få lån. Et lån med betalingsanmerking er mye vanskeligere å få innvilget ettersom kravene som stilles er strenge, men noen långivere i Norge har spesialisert seg på denne typen av finansieringer, så det er absolutt ikke umulig.

Hvordan bli kvitt betalingsanmerkninger

Den enkleste måten å ordne opp etter å ha fått en betalingsanmerkning er å betale for seg. En betalingsanmerkning skal slettes omgående etter at du har gjort opp den opprinnelige gjelden din, med de omkostninger som har blitt lagt til for sen betaling. Som hovedregel skal en betalingsanmerkning som ikke har blitt gjort opp for, aldri være registrert lenger enn i fire år.