Er forbrukslån farlig?

Med jevne mellomrom så kommer man over negative meninger og advarsler om forbrukslån, men hvis forbrukslån er en udelt dårlig ting og alle burde holde seg unna – hvorfor er de da en av de vanligste type lån som nordmenn tar opp hver dag, og noe alle norske banker tilbyr? Selv om intensjonene ofte er gode så kan det være greit å forstå hvorfor noen vil advare om noe, og ikke bare ta det for gitt at andre vet bedre. Dette gjelder spesielt innenfor økonomi.

Et nyttig lån


Hovedgrunnen til at noen oppfatter forbrukslån som noe negativt er faktisk fordi disse lånene er såpass praktiske og anvendelige. Og fordi de er enkle og raske å få tildelt, så vil det alltid være noen få som låner over evne og havner i trøbbel når terminbeløpene skal betales. Dette gjelder heldigvis veldig få som sagt, men du bør selvfølgelig alltid kontrollere og planlegge økonomien din fremover i tid slik at du ikke havner i en slik situasjon. Når det er sagt så kan faktisk et forbrukslån få deg ut av en vanskelig situasjon. Si for eksempel at du har havnet bakpå når det gjelder å betale regninger, purregebyrer og inkassovarsler har hopet seg opp - et forbrukslån kan gi deg pusterom og muligheten til å komme på beina igjen. Søk gjerne et lån på dagen om du vil ha penger raskt.

Det mest praktiske med forbrukslån er at du ikke behøver å stille med sikkerhet ovenfor långiver for å innvilget lånet. Dette er den andre grunnen til at enkelte løfter en advarende finger når det gjelder forbrukslån. Fordi du slipper å stille med sikkerhet så tar långiver en større risiko, og det er en risiko de tar seg betalt for. Dermed blir forbrukslån dyrere enn vanlige lån, men som nevnt over, du bør alltid planlegge økonomien din fremover. Hvis du vet hva du skal betale kan du justere forbruket i forhold til dette, og det finnes intet grunnlag for å hevde at forbrukslån på noen som helst måte er «farligere» enn andre lån.

Sunn fornuft


Forbrukslån er praktiske, raske og ofte veldig nyttige lån. Stor handlingsfrihet med lånet, kort behandlingstid og ingen krav til sikkerhet er hva du får for litt dyrere renter. Vær nøye med å forstå alle betingelser før du inngår et lån, vær forberedt på å bli spurt om hva du skal bruke pengene til (dette kan hjelpe deg å få godkjent lånesøknaden!), og lykke til med dine prosjekter og lånesøknader.