Jeg vil låne penger

Du har sikkert sagt til deg selv en eller flere ganger at "jeg vil låne penger" men vet ikke helt hvor du skal begynne. Litt av problemet er nemlig at det finnes så utrolig mange forskjellige tilbydere av lån i Norge, så det kan være vanskelig å vite hvordan man skal gå fram. Først og fremst må du vite hvilken type av lån du skal se etter, og da må du først ha tenkt i gjennom hva det er du skal låne penger til. En del valg er ganske innlysende, slik som å låne penger til å kjøpe et hus eller en leilighet, da er det jo snakk om boliglån. Skal du kjøpe bil eller motorsykkel, vil du jo søke om et billån, men hva hvis det ikke er et slikt spesifikt objekt du er på jakt etter? Hvordan type lån er det da som er løsningen?

Mange velger seg et lån uten sikkerhet eller som mange kaller for et forbrukslån, hvis det ikke er snakk om sette pant i fast eiendom eller andre ting. Den største årsaken ligger egentlig i navnet, fordi du ikke behøver å sette noen sikkerhet for lånet, kan du i prinsippet låne penger til absolutt hva det måtte være. Denne friheten til å velge bruksområde er en viktig årsak til at så mange i Norge velger å ta opp forbrukslån uten sikkerhet. Men, selv om du kanskje nå finner ut at det er et lån uten sikkerhet du bør velge, er det fortsatt en del å sette seg inn i. Det finnes nemlig veldig mange som også tilbyr denne formen for lån i Norge, og det gjelder å skaffe seg de beste betingelsene. Lengst ned i artikkelen, har vi derfor laget en oversikt over noen av de mest benyttede långiverene på markedet, hvor du kan søke direkte online. Det vil være fornuftig å søke hos flere for å sammenligne vilkår, det er nemlig helt gratis å sende inn en lånesøknad online.

Tips før du låner penger


Men det er også en del andre ting du bør ta hensyn til før du tar opp et lån. Det første er hvor stort lånebeløpet bør være. En enkel tommelfingerregel, er å låne så mye du har bruk for og ikke noe ekstra utover det. Fordi de tilkommer renter vil det lønne seg å holde lånerammen så lav som mulig, men allikevel stor nok til at får kjøpt eller nedbetalt det du er på jakt etter.  Det andre er nedbetalingstiden. For vanlige forbrukslån er det vanlig å tilby en nedbetalingstid på inntil 5 år, mens hvis du er ute etter å refinansiere gammel gjeld eller smålån, kan du få en nedbetalingstid på inntil 15 år. Uansett hvilken type du skal ta, vil du spare rentekostnader på å velge en så kort nedbetalingstid som mulig. Men det gjelder å ikke dra til livreima alt for hardt, for du vil ikke skaffe deg problemer ved å klare innbetalingene hver måned. Da er det kanskje bedre å betale inn litt ekstra når du har muligheten til det. Det er nemlig slik at det ikke koster noenting ekstra hvis du velger å betale ut hele eller deler av lånet i førtid.

Som sagt kan det også skille en del i kroner og øre, når du sammenligner de ulike renteforslagene du vil motta. De forskjellige bankene og låneagentene gir deg et lånetilbud basert på en rekke faktorer som inntekt, alder og om du er i jobb eller ikke. For å sikre deg det beste og billigste tilbudet, bør du sende inn en lånesøknad til flere forskjellige selskaper, slik at du enkelt kan se hvor det vil være billigst for deg å låne penger.