Når bør du vurdere et forbrukslån?

Tenk deg følgende scenario; du ser en flott skinnsofa eller et nytt fjernsyn du virkelig har lyst på. Kanskje har du prøvd å spare i mange måneder for å få råd til det, og nå, kanskje bare noen uker før du er i mål med sparekontoen dukker det du ønsker deg aller mest opp på tilbud. Eneste ulempe er at du må kjøpe det nå, og alt skal betales på en gang. Der og da.

Har man da ikke disse pengene, kan det være en god løsning å oppta et mindre forbrukslån for likevel å kunne kjøpe seg disse varene, men det er et par ting man bør tenke over før man søker. For det første må man være bevisst hva det vil koste. Selv om noe er på tilbud, må man spørre seg selv om tilbudet er så godt, at det kan lønne seg å oppta et lån istedet for å vente litt og heller spare opp til det. Det hjelper lite å oppta et lån med 30% rente, dersom tilbudet bare gir deg 20% avslag. Da er spareversjonen betraktelig billigere.

En annen ting er, at dersom man allerede har spart opp en del midler, men bare mangler akkurat nok til å kunne handle, kan det likevel lønne seg å låne hele beløpet. Spesielt i de tilfellene hvor man kan låne pengene og ikke skal betale noe tilbake før etter noen måneder. Mange av disse avtalene har også rentefrie muligheter dersom hele beløpet nedbetales før avdragstiden reellt begynner, slik at har man nesten alle pengene på konto, kan man la dem stå og forrente seg inntil dagen før avdragene begynner. Så betaler man hele beløpet og unngår rentene man skal ut med, men sitter igjen med de rentene man får fra pengene i banken.

Det finnes aktører i det grå markedet som spekulerer i denne type lån og tilbyr svært kortsiktige lån med relativ høy rente. Leser man mellom linjene oppdager man ofte hurtig at flere av disse lånene har kortere løpetid enn forbrukslånene opererer med, og det er ikke sjelden at den grå låneyter simpelthen bare opptar forbrukslån som vedkommende låner videre. Gjerne til aktører som ikke har andre muligheter for lån, og dermed godtar de ofte svært strenge betingelsene som stilles.

Står man derimot og bare mangler deler av kjøpesummen kan et annet alternativ være å spørre i banken. Har man en relativt sunn økonomi og et godt forhold til banken, er det sjelden noe i veien for at banken kan innvilge et mindre forbrukslån til svært gunstige betingelser, spesielt hvis hele lånet nedbetales i løpet av en måned eller to.