Et lån er alltid med sikkerhet

Når du skal søke om et forbrukslån uten sikkerhet, så låner du egentlig pengene med en eller annen form for sikkerhet nesten uansett. Selv om selve definisjonen på et lån uten sikkerhet betyr at man ikke stiller sikkerhet bak pengene, betyr ikke det at banken lar kravet forsvinne hvis du ikke gjør opp for deg, nei tvert i mot! Et lån med sikkerhet kan innebære for eksempel et boliglån eller billån, hvor objektet i sluttenden kan tvangsselges hvis låntageren ikke betaler sin gjeld.

Men det går ann å få innvilget forbrukslån selv om du ikke eier bil, båt, hus eller noe annet som kan benyttes som sikkerhet, men da stilles det sterkere krav til inntekt, alder og at du ikke har masse smågjeld hos andre banker. Det blir nemlig sett på som litt negativt hvis du skylder penger hos mange forskjellige långivere. Har du mange smålån bør du alltid vurdere å samle disse lånene gjennom et refinansieringslån. Ikke bare fordi du da sparer penger på gebyrer og avdrag, men fordi sjansen for å få innvilget nye lån også øker.

Men er det egentlig så stor forskjell på et sikret lån eller et lån som i utgangspunktet skal være uten sikkerhet? Når du søker om et usikret lån foretar banken en kredittsjekk av deg, og passerer du denne er det fordi du har en grei økonomi og ingen anmerkninger eller aktive saker som har havnet hos inkasso. Med andre ord så sjekker banken om det er en relativt stor mulighet for å kunne inndrive lånet, selv om du ikke betaler. For selv om et forbrukslån ikke er satt opp med sikkerhet i for eksempel bilen din, kan du være ganske så sikker på at ytterste konsekvens av manglende innbetaling av avdragene, er at for eksempel nettopp bilen blir tvangssolgt.

Noen har den oppfatning at man bare kan gå personlig konkurs, for på den måten slippe unna de kravene som kommer, men dette er mye vanskeligere enn hva noen ser ut til å tro. Hensikten kan være å oppnå en gjeldssanering hvor all utestående gjeld slettes, men sjansen for at pengene tvangsinndrives er nok mye større enn at man klarer å vri seg unna betalingen.

Nei, så når du skal søke om et forbrukslån online bør du ha tenkt på en nedbetalingsplan som passer din økonomiske situasjon. Skulle det oppstå vanskeligheter i en periode, tilbyr de fleste banker avdragsfrie måneder, noe som er mye bedre enn andre alternativer.