Forbrukslån eller kredittkort?

To av de mest vanlige måtene å skaffe seg litt ekstra penger på ved behov er enten gjennom et forbrukslån, eller ved å skaffe seg et kredittkort. Men hva bør man velge? Det skal vi gi deg svar på i denne artikkelen.

Forbrukslån


Først ut er lån uten sikkerhet, eller forbrukslån. Som navnet tilsier trenger du ikke sette opp noen garantier eller pant for å ta opp et slikt lån, og pengene du får utbetalt kan brukes til hva du selv ønsker. Den største fordelen med et slikt lån er når du har store utgifter som ikke kan inkluderes i eksempelvis et billån eller huslån, som ofte har en lavere rente.

Et forbrukslån fungerer som et tradisjonelt vanlig lån, og du får månedlige nedbetalinger å forholde deg til. Om ønskelig kan lånet betales ned før den gitte tiden, men renter påløper fra dag en. Det er en av hovedforskjellene fra et kredittkort, som ofte har en rentefri periode i starten.

Et av de viktigste punktene du bør tenke over om du lurer på å ta et forbrukslån eller benytte deg av kredittkort, er derfor størrelsen på lånet, og hvor lang tid du tenker å bruke på nedbetaling. Trenger du et større beløp, og planlegger å benytte deg av en månedlig mindre nedbetaling, blir et lån det naturlige valget. Ofte er renten lavere og lånebeløpet er som regel høyere også.

Kredittkort


Som vi avsluttet med er lånebeløpet og renten som regel noe lavere på et forbrukslån. To viktige ting å ta i betraktning. Men hva med kredittkort, når kan det være lurt å bruke?

En stor fordel med kredittkort, som et lån uten sikkerhet ikke har, er forskjellige kjøpsfordeler. Flere kort gir deg nemlig rabatter på alt fra fritidsutstyr til billigere drivstoff. I tillegg til at du som regel kan få opptil 50 dager rentefritt bruk, betyr det at fordelene og kortet kan benyttes nær sagt kostnadsfritt. Andre fordeler som er med kredittkort, er at de også ofte har en reiseforsikring inkludert. Så betaler du en reise med kortet, får du gratis forsikring. Det er også ofte en tryggere betalingsløsning enn å bruke et vanlig debetkort.

Så spesielt om du finner et kort som har fordeler du kan benytte jevnlig, eller du kun trenger litt ekstra penger for en kortere periode før du tilbakebetaler hele kreditten brukt, er det et kredittkort som blir det beste valget.

Konklusjon


Det viktigste du tar stilling til i valget av kredittkort eller forbrukslån er hva pengene skal brukes til, og hva type nedbetaling du vil benytte deg av. Er det høye utlegg du trenger penger til og du kommer til å benytte deg av månedlig nedbetaling? Da bør du velge et forbrukslån. Regelmessige kjøpsfordeler og mindre beløp som raskt tilbakebetales? Da er det kredittkort som er best.

Til sist er det også verdt å legge til at det er veldig mange tilbydere av både lån uten sikkerhet og kredittkort. Det er derfor stor forskjell på fordeler som er inkludert på kort, renter, nedbetalingstid og gebyrer. Bruk derfor litt tid på å sjekke hvilke tilbud som kan passe deg best. Å bruke en finansguide eller en sammenligningsside kan gjøre den jobben lettere. I stedet for å kontakte hver tilbyder og innhente tilbud selv, kan du enkelt få en oversikt over hva som blir tilbudt.